Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΦΡΥΝΙΧΟΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:
Ενας από τους αρχαιότερους τραγικούς ποιητές ,γιός του Πολυφράσμονα.Τα θέματα των τραγωδιών του τα ξανασυναντούμε στην μετέπειτα τραγωδία, όπως συμβαίνει με τους τίτλους «Αιγύπτιοι» , «Δαναϊδες», που είναι όμοιοι με τα δύο χαμένα έργα της τριλογίας εκέινης του Αισχύλου απ’ όπου σώζωνται οι «Ικέτιδες».
Ο Φρύνιχος ήταν εκείνος που προσπάθησε να εισαγάγει στα θέματα των έργων του την σύγχρονη ιστορία.Αυτό του κόστισε ένα πρόστιμο χιλίων δραχμών ,για το έργο του «Μιλήτου Άλωσις», καθώς και την απαγόρευση του έργου.Σύμφωνα με πληροφορίες του Ηροδοτου ,όταν οι Αθηναίοι παρακολούθησαν την παράσταση του έργου,ξέσπασαν σε δάκρυα μπροστα στην αναπαράσταση της θλιβερής καταστροφής της Μιλήτου.Η Μίλητος καταστράφηκε στα 494π.Χ. ,όταν οι Ιωνες της Μ.Ασίας ηττήθηκαν από τους Πέρσες.Το έργο του Φρυνίχου πρέπει να παραδόθηκε στα 493-92,αναβιώνοντας στην μνήμη των Αθηναίων ένα τόσο πρόσφατο καταστροφικό γεγονός ,για το οποίο είχαν κι οι ίδιοι τις ευθύνες τους,πράγμα που τους λύπησε αλλά συνάμα τους ενόχλησε.
Μια μαρτυρία από τον Βίο του Θεμιστοκλή, αναφέρει μια νίκη του Φρυνίχου στα 476π.Χ., όπου χορηγός ήταν ο Θεμιστοκλής και η τραγωδία ,πιθανότατα ,οι «Φοίνισσες»,έργο που παρουσίασε μετά τις νίκες των Ελλήνων στο Μαραθώνα και την Σαλαμίνα.Αργότερα ο Αισχύλος θα χρησιμοποιήσει το ίδιο θέμα στους «Πέρσες».
Σύμφωνα με τον Σουίδα ,πρώτος ο Φρύνιχος εισήγαγε τους γυναικείους χαρακτήρες και το τετράμετρο. Εκτός από την νίκη του 476 που αναφέρεται στον Βίο του θεμιστοκλή του Πλουτάρχου,το λεξικό σούδα μιλά για ακόμη μια νίκη του ,πίθανότατα η πρώτη του , στην 67η Ολυμπιάδα [511-508].

ΕΡΓΑ:[σωζώμενοι τίτλοι]:Αιγύπτιοι , Ακταίων , Αλκηστις , Ανταίος ή Λίβυες , Πέρσαι ή Δικαιοι ή Σύνθωκοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου