Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΑΝΑΞΑΝΔΡΙΔΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:
Μέση Κωμωδία.Εζησε κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. και ήταν γιός του Ανάξανδρου, από την Κάμειρο.Εζησε και διέπρεψε στην Αθήνα.Στα 348π.Χ. έλαβε μέρος στους ποιητικούς αγώνες του Φιλλίπου για τον εορτασμό της άλωσης της Ολύνθου.
Σώζωνται ελάχιστα αποσπάσματα από τα έργα του. Ο Αναξανδρίδης και ο προγενέστερός του Αριστοφάνης ,είναι οι πρώτοι που εισήγαγαν στην κωμωδία, θέματα από την καθημερινή ζωή και τις συζυγικές σχέσεις.
Στα 367π.Χ. νίκησε στα Διονύσια στην Αθήνα.Σύμφωνα με τον Σουίδα ,νίκησε 10 φορές και έγραψε συνολικά 65 έργα.
Λέγεται ότι οι «Αιχμάλωτοι» του Πλαύτου ,είναι απομίμηση κάποιας κωμωδίας του Αναξανδρίδη με παρόμοιο θέμα.
Μια πληροφορία παρμένη από το βιβλίο «Περι Κωμωδίας» του Χαμαιλέοντα από την Ηράκλεια, μας δίνει ο Αθήναιος σχετικά με τον Αναξανδρίδη. ‘Ηταν χαρακτήρας στενάχωρος και γιαυτό συνήθιζε όταν δε νικούσε ,να δίνει τις κωμωδίες του ,χαρτί για περιτύλιγμα στην αγορά ,εκεί που πουλούσαν λιβάνι για τις θυσίες.’ Κατ’ αυτό τον τρόπο κατάστρεψε πολλά από τα έργα του.
ΕΡΓΑ:[σωζώμενοι τίτλοι]: 1.Αγροίκοι , 2.Αγχίσης , 3.Αισχρά , 4.Αντέρως , 5.Γεροντομανία , 6.Ηρακλεύς , 7.Θησαυρός , 8.Κέρκιος , 9.Κυνηγεται , 10.Λυκούργος , 11.Μελίλωτος, 12.Νηρεύς , 13.Νηρηίδες , 14.Οδυσσεύς , 15.Οπλομάχος , 16.Πάνδαρος , 17.Πόλεις , 18.Πρωτεσίλαος , 19.Σαμία , 20.Σατυρίας , 21.Τηρεύς , 22.Ύβρις , 23.Φαρμακόμαντις , 24.Φιαληφόρος .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου