Θέατρα

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
Χτίστηκε στην Αθήνα , στη μνήμη της συζύγου του Ηρώδη, Ρηγίλλας.Πολυτελές κτίσμα, με τριόροφη όψη, σκηνή μήκους 92 μέτρων, πλακόστρωτη ορχήστρα διαμέτρου 19 μέτρων , κοίλο διαμέτρου 19 μέτρων και εδώλεια επενδεδυμένα με μάρμαρο.
Χρησιμοποιήται και σήμερα για παραστάσεις.



ΩΔΕΙΟ ΠΕΡΙΚΛΗ
Χτίστηκε στην Αθήνα τον 5οπ.Χ. αιώνα, ανατολικά του θεάτρου του Διονύσου.

ΩΔΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΡΙΠΠΑ
Χτίστηκε στην Αγορά των Αθηνών τον 1οπ.Χ.αιώνα.

ΩΔΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ
Χτισμένο στην Πρέβεζα της Ηπείρου, τον 1ο μ.Χ. αιώνα.Το κοίλο του είναι ημικυκλικό και τα ασβεστολιθικά εδώλια αναπτύσσονται σε 20 σειρές.Η ορχήστρα είναι ημικυκλική και η σκηνή στολισμένη με πολύχρωμες πλάκες.
Χρησιμοποιήται και σήμερα.

ΩΔΕΙΟ ΔΙΟΥ
Στεγασμένο Ωδείο ,στην Πιερία της Μακεδονίας ,οικοδομημένο στα 200μ.Χ., χωρητικότητας 350 θέσεων.









ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χτισμένο στη ρωμαϊκή Αγορά της θεσσαλονίκης, τοποθετήται στα τέλη του 3ουμ.Χ. αιώνα.Η ορχήστρα του έχει ελλειψοειδή μορφή, και το κοίλο που χωρίαζεται σε τέσσερα μέρη , στηρίζεται σε κεραμοσκεπείς στοές.





ΩΔΕΙΟ ΚΩ
Ωδείο ρωμαϊκών χρόνων με μαρμάρινες κερκίδες.













ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Οικοδομημένο περίπου στα 160 μ.Χ. Επισκευάστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Χρησιμοποιήται και σήμερα.







ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Στην Νότια πλαγιά της Ακρόπολης.Στα 330π.Χ τα ξύλια ικρία αντικαταστάθηκαν από λίθινα.Κατά τον 4οπ.Χ. αιώνα δημιουργήται ορθογώνιο οικοδόμημα με προσκήνιο και παρασκήνιο.
Τον 1ο π.Χ. αιώνα η ορχήστρα ντύθηκε με μάρμαρο, τοποθετήθηκαν μαρμάρινοι θρόνοι και άρχισε να χρησιμοποιήται ως αρένα.





ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Θέατρο του 3ουπ.Χ.αιώνα χτισμένο στην Πελοπόννησο, παγκοσμίως γνωστό.
Το θέατρο της Επιδαύρου με κυκλική ορχήστρα διαμέτρου είκοσι μέτρων, σκηνή δύο δωματίων με ιωνικά ημικιόνια στην πρόσοσψη, με χωρητικότητα 12.300 θέσεων κατά τον 2οπ.Χ. αιώνα, κατέρρευσε μετά Χριστόν από σεισμό.
Στην αρχαία Επίδαυρο ανακαλύφθηκε το 1972, ένα μικρότερο θέατρο [5.000-6.000 θέσεις] εποχής Μ.Αλεξάνδρου.
Χρησιμοποιούνται και σήμερα για παραστάσεις.

ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΝΤΕΙΟΥ ΔΩΔΩΝΗΣ
Κατασκευάστηκε στο χώρο του Ιερού-Μαντείου της Δωδώνης από τον ηγεμόνα της Ηπείρου ,Πύρρο [297-272π.Χ.] , με ορχήστρα και κοίλο, 56 σειρές εδωλείων, 3 διαζώματα, 4 διαδρόμους, σκηνή και ξύλινο προσκήνιο.Στα 218π.Χ. ανακατασκευάστηκε από τον Φίλιππο τον 5ο, ενώ στα 168π.Χ. πυρπολήθηκε από τους Ρωμαίους.Στη συνέχεια μετατράπηκε σε αρένα από τον Αύγουστο.
Θέατρο χωρητικότητας 18.000-20.000 θέσεων χρησιμοποιήται και σήμερα για παραστάσεις.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΑΡΕΙΟΥ
Στον Ωροπό Αττικής, χτισμένο στο ιερό του θεραπευτή θεού Αμφιάραου[5ος π.Χ. αιώνας], στα 190π.Χ.
Στην περιφέρεια της ορχήστρας βρίσκονται πέντε μαρμάρινη θρόνοι, που χρονολογούνται στα 70π.Χ. , στην εποχή του Σύλλα.
Χρησιμοποιήται και σήμερα για παραστάσεις.









ΘΕΑΤΡΟ ΘΟΡΙΚΟΥ
Θέατρο του 5ουπ.Χ. αιώνα στην Αττική.Με κοίλο χωρητικότητας 5.000 θέσεων, και ορχήστρα ορθογώνια παραλληλόγραμμη στης οποίας τα δυτικά , βρίσκεται αρχαϊκός ναϊσκος του Διονύσου ,με βωμό και στα νοτιοανατολικά δύο μικρά δωμάτια, χώροι πιθανόν για τη σκευή των ηθοποιών.





ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
Χτισμένο στον Ορχομένό ,την προϊστορική πόλη της Βοιωτίας, οικοδόμημα που τοποθετήται στα τέλη του 4ουπ.Χ. αιώνα.Το θέατρο αυτό, με κοίλο 1 διαζώματος, ορχήστρα διαμέτρου 16 μέτρων πεταλοειδή και δώδεκα σειρές λίθινων εδωλίων, ανακαλύφθηκε το 1972.









ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Χτισμένο στην κορυφή της Ακρόπολης του οικισμού του Ορχομενού Αρκαδίας.









ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΝΤΕΙΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
Θέατρο του 3ουπ.Χ. αιώνα, λίθινο, με πεταλοειδή ορχήστρα διαμέτρου 18.50 μέτρων, με 35 σειρές εδωλίων χωρητικότητας 5.000 θέσεων και αποχετευτικό αγωγό.Στο 9 μέτρων προσκήνιο υπάρχει ζωοφόρος που αναπαραστά αθλους του Ηρακλή.







ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΟΝΙΑΔΩΝ
Στην Ακαρνανία ,του 4ουπ.Χ. αιώνα.Ανακατασκευάστηκε από τον Φίλιππο τον 5ο στα 219π.Χ. ,και από τους Ρωμαίους στα 167π.Χ., οπότε και μετατράπηκε σε αρένα. Σώζωνατι ερείπια της ελληνιστικής εποχής.
Χρησιμοποιήται για παραστάσεις.



ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ
Χτισμένο στο Βόλο της Θεσσαλίας , τον 3οπ.Χ. αιώνα.Θέατρο με διόροφη σκηνή με τρία δωμάτια, χωμάτινη ορχήστρα διαμέτρου 24 μέτρων και αποχετευτικό αγωγό.Τα εδώλια είναι από πωρόλιθό ,εκτός από εκείνα της πρώτης σειράς που είναι μαρμάρινα.Χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα μέσα του 4ουμ.Χ. αιώνα.





ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ
Χτισμένο στο Δίον ,την ιερή πόλη των Μακεδόνων, ελληνιστικής εποχής, με τεχνιτό κοίλο, ορχήστρα διαμέτρου 26 μέτρων με υπόγειο θαλαμίσκο απ’ όπου εμφανίζονταν οι ηθοποιοί που «έρχονταν από τον Κάτω Κόσμο», με σκηνή, παρασκήνια και λίθινο αποχετευτικό αγωγό.



ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
Θέατρο του 4ουπ.Χ.αιώνα ,στις Αρχαίες Αίγες της Μακεδονίας. Με ορχήστρα πεταλοειδή, κοίλο χωρισμένο σε 9 τμήματα, αποχετευτικό αγωγό, και μία σειρά λίθινων εδωλίων.







ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Του 4ου π.Χ. αιώνα στην Μακεδονία.Ανακατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους, και μετατράπηκε σε αρένα. Με κυκλική ορχήστρα διαμέτρου 21.5μέτρων, με περιμέτρικό τοίχο [κατασκευής 2ουμ.Χ.αιώνα], για προστασία από τα θηρία.Έχει χωρητικότητα 8.000 θέσεων και πρέπει να ανακατασκευάστηκε εκ νέου κατά τον 3ομ.Χ. αιώνα.
Χρησιμοποιήται και σήμερα για παραστάσεις.

ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
Ανακαλύφθηκε σε περιοχή της Θάσου, κατοικημένη από την νεολιθική εποχή.Το θέατρο είναι ελληνιστικής εποχής ,ανακατασκευασμένο στα ρωμαϊκά χρόνια, σε αρένα.Στα 1905 έγινε γνωστή η ύπαρξη του θεάτρου, οπότε οι κάτοικοι είχαν χρησιμοποιήσει εδώλια για την κατασκευή σχολείου.





ΘΕΑΤΡΟ ΘΑΣΟΥ
Θέατρο του 5ουπ.Χ. αιώνα, στα αρχαία χρυσορυχεία της Θάσου, σε φυσική κοιλότητα του εδάφους. Με ημικυκλική ορχήστρα, προσκήνιο και σκηνή επενδεδυμένη με μάρμαρο.Ανακατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους,οπότε χρησιμοποιήθηκε και ως αρένα.
Χρησιμοποιήται και σήμερα για παραστάσεις.



ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗΣ
Του 2ου π.χ.αιώνα ,στη Σαμοθράκη, το νησί απ’ το οποίο ξεκίνησε ο Δάρδανος με μία σχεδία ,για να ιδρύσει την Τροία.







ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΣ
Θέατρο ελληνιστικών χρόνων, ανακατασκευασμένο κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, στην Λήμνο, στη θέση Κοντοπούλι.







ΘΕΑΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Ενα από τα πιο γνωστά θέατρα της Αρχαίας Ελλάδας, χτισμένο στην Μυτιλήνη, την πατρίδα της Σαπφούς και του Αλκαίου, κατά την ελληνιστική εποχή.Με ορχήστρα , σκηνή και κοίλο χωρητικότητας 15.000 θέσεων, ανακαλύφθηκε στα 1958.
Στα 62 μ.Χ. , όταν ο Πομπηίος επισκέφτηκε την πόλη, θαύμασε τόσο το θέατρο που διέταξε την κατασκευή ενός ίδιου στη ρώμη.







ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ
Η Αρχαία Ερέτρια ιδρυθηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα.Το θέατρο που ανακαλύφθηκε στα 1891-5 , τοποθετείται στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα.Το κοίλο, η ορχήστρα και η σκηνή του ,χρονολογούνται από τα ελληνιστικά χρόνια.




ΘΕΑΤΡΟ ΚΩ
Στην Κω υπάρχουν δύο αρχαία θέατρα ,ένα του 4ου π.Χ. αιώνα κι ένα ελληνιστικών χρόνων.











ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΟΥ
Στην Ακρόπολη της Ρόδου.Αναστηλώθηκε από τους Ιταλούς πριν από τον πόλεμο.
Ενα δεύτερο αρχαίο θέατρο υπάρχει επίσης στην Λίνδο.







ΘΕΑΤΡΟ ΜΗΛΟΥ
Βρίσκεται στην αρχαία πόλη της Μήλου, στην τοποθεσία Κλήμα. Εχουν ανασκαφεί το κοίλο και οι μαρμάρινες κερκίδες ρωμαϊκής εποχής.









ΘΕΑΤΡΟ ΘΗΡΑΣ
Θέατρο του 3ου π.Χ. αιώνα, κατασκευασμένο σε πλαγιά, νοτιοανατολικά της Αγοράς της Θήρας.Ανακατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους κατά τον 1ο μ.Χ. αιώνα.









ΘΕΑΤΡΟ ΦΑΙΣΤΟΥ
Στην Κρήτη, βοριοανατολικά του ανακτόρου του Μίνωα.













ΘΕΑΤΡΟ ΚΝΩΣΣΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ ΓΟΡΤΥΝΑΣ
Στη Ρωμαϊκή Αγορά της αρχαίας Γορτύνας.













ΘΕΑΤΡΟ –ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ
Λίθινο θέατρο ,στο Κουφονήσι της νοτιοανατολικής Κρήτης, στον οικισμό της Αρχαίας Λεύκης, των ρωμαϊκών χρόνων.Με ημικυκλική ορχήστρα, σκηνή, σκηνικό οικοδόμημα, παρασκήνια, και λίθινο κοίλο επενδεδυμένο με μάρμαρο, με δώδεκα σειρές εδωλίων ,χωρητικότητας 1.000 θέσεων.











ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Το αρχαίο θέατρο της Κορίνθου τοποθετείται στον 5ο π.Χ αιώνα, ανακατάσκευάστηκε από τον Ηρώδη στα 170-5 μ.Χ .Σε αρένα μετατράπηκε κατά τον 3ο μ.Χ. αιώνα ,ενώ στα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα εγκαταλείφθηκε.





ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΙΩΝΑΣ
Στην Πελοπόννησο, όπου έχουν ανασκαφεί η ημικυκλική ορχήστρα, κάποια εδώλια και δύο κεραμοσκεπείς στοές.













ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ
Η κατασκευή του τοποθετείται στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα, και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Αρχαίας Ελλάδας. Το κοίλο του έχει δύο διαζώματα , χωρίζεται σε τρία μέρη με 89 σειρ΄ς εδωλίων, χωρητικόπτητας 20.000 θέσεων.Η σκηνή που έχει ανακαλυφθεί, είναι ρωμαϊκής εποχής.





ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Θέατρο του 4ου π.Χ. αιώνα ,στη Μεγαλόπολη Πελοποννήσου, από τα μεγαλύτερα της Αρχαίας Ελλάδας.Με ξύλινη, φορητή πάνω σε τροχούς σκηνή, ορχήστρα διαμέτρου 30 μέτρων και κοίλο διαμέτρου 145 μέτρων ,χωρητικότητας 18.000-20.000 θέσεων.







ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ
Θέατρο κλασσικών χρόνων, με μεταγενέστερες ανακατασκευές.











ΘΕΑΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ
Σημάδια από θέατρο παλαιότερο του 2ου π.Χ. αιώνα βρίσκονται στην περιοχή.Ανακαινίστηκε στην εποχή του Αυγούστου, οπότε δημιουργήθηκε ξύλινη , κινητή σκηνή, ορχήστρα διαμέτρου 25 μέτρων πεταλοειδής, και κοίλο διαμέτρου 140 μέτρων με λίθινα εδώλια.





ΘΕΑΤΡΟ ΓΥΘΕΙΟΥ
Στο Γύθειο της Πελοποννήσου, βρίσκεται θέατρο ανακατασκευασμένο επί εποχής Αυγούστου.









ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Θέατρο του 4ου π.Χ. αιώνα, βρίσκεται νότια του ιερού του Ασκληπιού, με σκηνή , προσκήνιο ,ορχήστρα κυκλική διαμέτρου 9,7 μέτρων και λίθινα εδώλια.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ
Στην Ηλεία της Πελοποννήσου. Από το θέατρο ελληνιστικής εποχής ,σώζωνται τμήματα της σκηνής ,του κοίλου και των παρόδων.











ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΕΙΡΑΣ
Θέατρο του 280 π.Χ., στην ομηρική πόλη Υπερησία, με ορχήστρα πεταλοειδή και κοίλο με λίθινα εδώλια, χωριτικότητας 10.000 θέσεων.Με στεγασμένη σκηνή , προσκήνιο και αποχετευτικό αυλάκι.